Evaluare riscuri psihosociale

V-am explicat pana acum ce presupune o evaluare riscuri, cum se efectueaza si riscurile din diverse domenii de activitate. Am pus accentul pe riscurile fizice pe care le presupune o activitate. Acum as vrea sa va introduc in riscurile psihosociale pe care le presupune un loc de munca, riscuri printre care se numara si stresul. Sunt convinsa ca ati avut de-a face pana acum cu el.

In primul rand ar trebui sa va spun ca legislaţia din România nu permite formarea psihologilor ca specialişti în domeniul identificării, evaluării şi reducerii acestor categorii de riscuri.

Stresul legat de muncă apare atunci cand solicitările mediului de muncă depasesc capacitatea angajatilor de a le face fată sau de a le mentine sub control. Starea de presiune poate sa imbunatateasca performantele si sa aduca o anumita satisfactie in munca, prin atingerea obiectivelor urmarite. Dar atunci cand solicitarile si presiunile depasesc anumite limite, ele conduc la stres, iar aceasta situatie nu este favorabila nici pentru angajati, nici pentru intreprindere. Stresul nu este o boala in sine dar, daca este intens si de durata, poate sa conduca la aparitia unor probleme de sanatate mentala si fizica. Stresul legat de muncă este un simptom al unei probleme organizationale si nu o slabiciune individuala.

Stresul legat de munca poate fi acompaniat si de alte riscuri, cum ar fi violenta si hartuirea la locul de munca, despre care va voi vorbi in alte articole.

Este foarte important sa fim constienti de drepturile noastre ca si angajati.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s