Evaluare riscuri, accidentele de munca

  Accidentele de munca inregistrate in IMM constituie una dintre cele mai acute probleme din domeniul securitatii si sanatatii in munca. 

Astfel statisticile arata ca, atat in Romania cat si in Uniunea Europeana,  numarul accidentelor de munca mortale produse in intreprinderile cu mai putin de 50 de angajati este aproape dublu fata de cel inregistrat in intreprinderile mari.

Intreprinderile mici si mijlocii din Romania reprezinta 99,7% din numarul total de unitati in care lucreaza aproximativ 56,6% din numarul total al lucratorilor din economie.

Atat pierdetile umane, cat si cele financiare cauzate de accidentele de munca ar putea fi prevenite daca angajatorii, lucratorii, organizatiile sindicale si patronate ar constientiza importanta respectarii cerintelor minime de securitate si sanatate in munca impuse de legislatia nationala ce transpune directivele Uniunii Europene.

Inspectia muncii a derulat in perioada 2006-2007, in parteneriat cu Agentia pentru Dezvoltare Economica si Integrare Europeana din Austria, proiectul Phare de infratire institutionala ,, Implementarea legislatieiarmonizate in domeniul securitatii si sanatatii in munca in intreprinderile mici si mijlocii.

Evaluarea riscurilor profesionale este o obligatie a angajatorilor ceruta de directivele europene transpuse in legislatia nationala, in cadrul procesului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Fiecare stat membru al Uniunii Europene a aderat la un set de valori comune, reprezentat de obicei prin directive europene in toate domeniile, inclusiv in cel al securitatii si sanatatii in munca.

Lucratorii cunosc cel mai bine situatiile periculoase de la posturile de lucru, iar CSSM si reprezentantii lucratorilor cu raspunderi in domeniul securitatii si sanatatii in munca sunt formati si informati cu privire la pericolele specifice activitatilor din intreprindere.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s