Verificarea tehnica periodica auto – cum se efectueaza si ce sanctiuni risti daca circuli fara ea

Aflati astazi de la noi ce acte sunt necesare pentru a efectua inspectia, ce verificari i se vor face masinii tale, dar si care sunt sanctiunile pe care le risti daca circuli cu o VTP expirata.


Verificarea tehnica periodica (VTP) este obligatorie pentru orice vehicul care circula pe drumurile publice. In cazul autoturismelor de uz personal, ITP se face o data la doi ani, numai de catre Registrul Auto Roman, prin reprezentantele sale teritoriale sau prin operatorii economici autorizati. 

                      Cu ocazia inspectiei tehnice periodice, vehiculului, fara a fi demontat, ii este verificata si apreciata starea tehnica, existenta dotarilor obligatorii din punct de vedere al sigurantei circulatiei rutiere, protectiei mediului si utilizarii conform destinatiei.

                Periodicitatea efectuarii ITP este diferita in functie de tipul de vehicul, in cazul autoturismelor de uz personal, inspectia tehnica fiind obligatorie o data la doi ani.
Periodicitatea efectuarii ITP este diferita in functie de tipul de vehicul, in cazul autoturismelor de uz personal, inspectia tehnica fiind obligatorie o data la doi ani. 

              PotrivitOrdinului Ministerului Transporturilor nr. 2.133/2005care reglementeaza conditiile in care se efectueaza ITP, “obligatia efectuarii inspectiilor periodice, precum si a respectarii periodicitatii acestora revine detinatorului legal al autovehiculului”.

                   Actul normativ citat mai stabileste ca termenul pentru efectuarea primei ITP se socoteste de la data primei inmatriculari, iar pentru urmatoare inspectie tehnica, de la data celei precedente.
De asemenea, conform actului normativ amintit, in intervalul dintre doua ITP,
„detinatorul vehiculului rutier are obligatia de a asigura mentinerea acestuia intr-o stare tehnica corespunzatoare, in vederea incadrarii in normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si in categoria de folosinta conform destinatiei, utilizand in acest scop numai sisteme, echipamente, componente, entitati tehnice, piese de schimb, materiale de exploatare si dotari obligatorii de origine sau omologate/certificate conform legislatiei in vigoare”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s