Evaluare riscuri in sectorul HORECA

Aşa cum spuneam şi într-un alt articol, sectorul HoReCa este unul dintre cele predispuse riscurilor ocupaţionale de tot felul. Alunecările, prinderile şi căzăturile reprezintă cele mai dese tipuri de accidentări. Suprafeţele ude, uleioase, obiectele ascuţite, greşit utilizate, lichidele încinse ori soluţiile utilizate pentru dezinfectare şi curăţare sunt adevărate capcane pentru personalul HoReCa.

Angajatorul are obligaţia de a realiza efectuarea unui curs de pregatire pentru toţi angajaţii, indiferent de experienţa anterioară.

Instructajul de protecţie a muncii realizat de un inspector special pregătit în acest sens va pregati o evaluare riscuri posibile în desfăşurarea activităţii.
Pentru evitarea sau minimalizarea riscurilor ocupaţionale, câteva metode se dovedesc general valabile:

– informarea personalului,
– folosirea instrumentelor de curăţare a zonei de lucru într-un mod eficient şi care să nu afecteze sănătatea personalului,
– folosirea unei iluminări adecvate,
– folosirea încălţămintelor ce nu permit alunecarea.

Pentru evitarea pericolelor în bucătărie, unde cuţitele, mixerele şi maşinile de tăiat rănesc cele mai multe persoane, se recomandă:

– păstrarea cuţitelor şi lamelor în locuri ferite, cu taişul în jos, sau cu teaca pusă,
– toate aparaturile de tăiat, tocat, mixat, franjurat, etc. trebuie să deţină un buton de închidere uşor de folosit, perfect funcţional şi la îndemână.

Tot în bucătărie, uleiul încins ori lichidele fierbinţi, lucrul cu gazele şi focul prezintă riscuri însemnate pentru angajati.

Un inspector bine pregatit va trebui sa va faca o evaluare a acestor riscuri si a altora, pentru a sti cum sa le evitati.

Lasă un comentariu